piątek, 23 grudnia 2016

Słodkości Wegańskie Bożonarodzeniowe

Przepisy na Świąteczne Wegańskie Słodkości:

Szybkie i pyszne desery Bożonarodzeniowe.


Witajcie Kochani i tak jak obiecałem parę słodkości, które napewno u mnie zagoszczą w najbliższych dniach.

Życzę abyście mieli okazję radować się gotowaniem dla siebie i innych, odnaleźli chwilę wyciszenia i żeby wszystko co robicie przepełniała miłość.

PIECZONE JABŁKO CHAI LATTE



Składniki  - 1 porcja:


  • jabłko upieczone w piekarniku na 30 minut w 180 stopniach 
  • szklanka wody
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • cynamon pół lyżeczki
  • 4 goździki 
  • karadmon 1 
  • szczypta imbiru
  • płaska łyżeczka miodu ( 16 kalorii)
Przygotowanie: 15 minut 

Metoda :

Zalać wrzątkiem wszystkie przyprawy i odstawić na 10 minut,
Następnie przelać przez sitko do blendera, dodać pieczone jabłko i zmiksować na wysokich obrotach na 5 minut,
Przelać do kubeczka i gotowe!
Można dodać płaską łyżeczkę miodu.
PYSZNE I PUSZYSTE WEGAŃSKIE LATTE Z MOCĄ ROZGRZEWAJĄCĄ


PIECZONE WIGILIJNIE JABŁKO


Składniki  - 1 porcja:


  • jabłka w pożądanej ilości
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie: 40 minut

Metoda :

Jabłka przygotować ostrym nożem nacinając zyg zakiem i podzielić ostrożnie na pół
Posypać cynamonem
Piec w 180 stopniach przez pół godziny,
Charakterystyczne nacięcie sprawi że będzie więcej chrupało !
MOJE ULUBIONE !!!


WIEŻA OWOCÓW LEŚNYCH




Składniki  - 1 porcja:

  • żurawina
  • garść malin
  • garść jagód
  • garść jeżyn
  • guma agar

Przygotowanie: 1 godzina

Metoda :

Zagotować żurawinę na wolnym ogniu uważając by jej nie rozgotować,
Do takiego kompotu dodać gumy agar,która nam zżeluje nasz kompot,
Dodać pozostałych owoców,
Wstawić do lodówki aż stężeje.
Gotowe!

PYSZNA BOMBA WITAMINY C!!!



BABECZKA Z DYNIĄ



Składniki  - 1 porcja:
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • kawałek upieczonej dyni
  • wiśnie
  • 2 jabłka
  • przyprawa  do piernika
Przygotowanie:   60 minut

Metoda :Marchew tarkujemy na grubych oczkach i wykładamy do piekarnika na papier  do pieczenia na 30 minut na 100 stopni, po podsuszeniu wykładamy na dno foremek do babeczek 
( dzięki wcześniejszemu podsuszeniu będą bardziej chrupać )Następnie ubity miąższ z dyni kładziemy jako następną warstwę.Nakładamy na środek po jednej wiśni,
Tarkujemy na grubych oczkach 2 jabłka,mieszamy ze szczyptą przyprawy do piernika i kładziemy na wierzch naszych babeczek.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 140 stopni i pieczemy 40 minut.

LEPSZE OD PIERNIKA !!!



MAKIEŁKOSAŁATKA


Składniki  - 1 porcja:
  • czerwony grejpfrut
  • fenkuł
  • 1 łyżeczka maku
  • 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie: 
20 minut 

Metoda :
Pokroić w cieniutkie paseczki fenkuł i wrzucić na rozgrzaną patelnię,trzeba uważać by go nie przypalić,dodać trochę wody i dusić pod przykryciem 10 minut do zmięknięcia,
Dodać na koniec łyżeczkę miodu i maku i wymieszać wszystko razem,
Wyłożyć na talerz i udekorować kawałkami grejpfruta.


POŁĄCZENIE ANYŻOWEGO FENKUŁU Z GREJPFRUTEM JEST SUPER ORZEŹWIAJĄCE.


Wesołych Kochani !!!

Pamiętajcie że jesteśmy w tym razem xxx

Marcin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz